Erasmus s manje papirologije: online L.A.

Ugovor o učenju (Learning Agreement) dobio je svoj digitalni oblik

Zajedno sa svojim partnerima, Erasmus Student Network (ESN) ustrajno je radio na razvijanju digitalnog oblika Ugovora o učenju, dokumenta poznatijeg pod nazivom Learning Agreement koji sklapa svaki student prilikom svog Erasmus+ studijskog boravka ili Erasmus+ stručne prakse između matične visokoškolske ustanove i visokoškolske ustanove primatelja. Produkt njihova rada, Online Learning Agreement, tako će već 2021. (uvođenjem novog Erasmus+ programa 2021-2027) u potpunosti zamijeniti prijašnju verziju navedenog dokumenta koja je oključivala podosta papirologije, printanja i skeniranja te odlazaka na konzultacije profesora po potpise.

 

Upravo je papirologija dosad velikom broju studenata pričinjavala jedan od najvećih problema prilikom odlaska na mobilnost, s čime se slaže i Rebeka Dajak, predsjednica ESN-a Zagreb, koja smatra kako će “Online Learning Agreement otvoriti vrata većem broju studenata koji odlaze na mobilnost i uključiti raznovrsniji profil studenata”. Između ostaloga, digitalni oblik Learning Agreementa prema Rebekinim će riječima olakšati i provođenje virtualne te kombinirane (blended) mobilnosti pri kojima sudionici ne borave (cijelo) vrijeme svoje mobilnosti u stranoj zemlji, već svoju studentsku razmjenu djelomice ili u potpunosti provode u svojoj matičnoj zemlji.

 

Marko Franjić, također iz ESN-a Zagreb, smatra kako je Online Learning Agreement “vrlo važan korak prema uspješnoj budućnosti novog nadolazećeg Erasmus+ programa” koji će omogućiti studentima koji odlaze na razmjenu da manje vremena troše na administraciju i više se posvete čarima samog doživljaja mobilnosti. Sljedeći je korak integriranje Online Leaning Agreementa u novu Erasmus+ App, mobilnu aplikaciju koja pruža studentima informacije o mogućnostima Erasmus+ studentske razmjene te ih vodi kroz čitav proces mobilnosti - od prijave na mobilnost pa sve do povratka na matičnu visokoškolsku ustanovu. 


Detaljnije informacije o Online Learning Agreementu mogu se pronaći ovdje.

Ivana Verveger