Imaš osjećaj da je ova godina u isto vrijeme bila najdosadnija i najzanimljivija godina ikad? Možda “najzanimljivija” nije tako dobra riječ kao...najstresnija? U svakom slučaju, osim iskustva karantene, vjerojatno imaš osjećaj da nisi doživio puno toga novog i zanimljivog. Kad kažem novo i zanimljivo ne mislim na Netflixova izdanja i učenje kako upaliti Zoom, već na putovanja i upoznavanje novih kultura, nova prijateljstva, odlične partyje i... jesmo spomenuli prijateljstva? Koja nisu online?

Što ako ti kažemo da je to sve moguće, i to u Zagrebu sljedeći semestar? Udruga ESN Zagreb može ti pomoći da nadoknadiš sve izgubljeno i to na još zanimljiviji način nego što bi mogao da karantene nije bilo. Ali, kako bismo mi tebi mogli pomoći, morat ćeš i ti nama pomoći natrag. Dobro, možda ne izravno NAMA, nego svom novom internacionalnom prijatelju.

Tako je, želimo da upravo ti postaneš ESNbuddy studentu na Erasmusu u Zagrebu.

Možeš se prijaviti OVDJE!

 

via GIPHY

Što je to ESNbuddy i zašto bi ti to uopće htio biti?

Zamisli ovu situaciju – dolaziš u nepoznati grad, u nepoznatu državu čiji jezik ne govoriš i na nepoznato sveučilište na kojem te očekuje šest mjeseci studiranja. Zvuči malo stresno, zar ne? Upravo ti si ovdje da dolaznom studentu ovu situaciju barem malo olakšaš. Zbog toga oni traže podršku u obliku buddy sistema gdje im ti možeš uskočiti kada je potrebno.

Pomaganje s tvoje strane može biti od toga da ih dočekaš na dan dolaska pa sve do pronalaska puta do smještaja, fakulteta, menze, centra grada ili mjesta za izlaženje. Samo snalaženje u Zagrebu je dio potpore uz neke savjete za vrijeme razmjene, a i prije samog dolaska. Očekuje se određeno ulaganje vlastitoga vremena za dobrobit studenta koji nam dolazi, ali i sam lokalni student (ti?) dobiva pregršt iz tog iskustva. Lokalni ESNbuddy je tu da pomogne, ali i da uživa i druži se sa studentima na razmjeni.

I, također, nećeš valjda dopustiti studentu da prve dane razmjene traži prijatelje na Tinderu ili binge – gleda serije sam u mračnoj sobi? Ili još gore, čita ocjene menzi i restorana na Google recenzijama?

Sada kada znaš što je ESNbuddy, vrijeme je da predstavimo zašto ti se isplati prijaviti:

1.    DRUŽENJE

 Nedostaje ti ekipe koja je uvijek otvorena za druženje i izlaske? Erasmus studenti su tu za tebe. Ako si već bio na Erasmusu znaš koje je blago imati nekoga tko je uvijek raspoložen za nove avanture – od kave do planinarenja. Zanimljivo ti zvuče Erasmus partyji u kojima je klub pun ljudi različitih nacionalnosti i male su šanse da sretneš nekoga koga već poznaješ? Bingo. Prijavi se.

 

via GIPHY

2.    INTERNACIONALNOST

 Putovanje je poprilično otežano s obzirom na svjetsku situaciju i toga smo svi svjesni. No, ponekad, da bi doživio nove kulture, ne trebaš uopće napustiti svoje mjesto prebivališta. Ovo je ta prilika. Prijavi na ESNbuddy program kako bi upoznao osobe iz cijelog svijeta te shvatio način funkcioniranja drugih kultura. Znanje i razumijevanje drugih je neusporedivo kada se usvoji od osoba iz raznih država, gradova i krajeva, nego čitajući knjige i gledajući videe.

 

via GIPHY

3.    REFERENCA U CV-u

 Nisi uspio raditi tijekom karantene i CV ti pati? Vrijeme prolazi, a tebi u životopisu stoji samo diploma? Prijavi na ESNbuddy sistem jer rad i pomoć Erasmusovcima te samo sudjelovanje u programu možeš iskoristiti kao dobru referencu u svom životopisu. Osim zabavnog iskustva, razvijaju se komunikacijske vještine, unaprjeđuju jezici te pokazuje aktivizam i volja osobe koja je svakom poslodavcu plus.

 

via GIPHY

4.    UČENJE JEZIKA

 Vrlo je moguće da si svoje vrijeme zaključan u kući proveo učeći i poboljšavajući vještine govorenja stranog jezika. A, možda si to samo planirao i nikada do toga nije došlo... Stoga se  prijavi na ESNbuddy program kako bi vježbao ili napokon krenuo učiti strani jezik s izvornim govornicima iz cijelog svijeta. Ako neki jezik učiš već dulje vrijeme pa ga želiš usavršiti ili tek krećeš u avanturu s nekim novi, ovim putem pronaći ćeš dostojnog sugovornika. Naravno, opcija je i usavršavanje samog engleskog jezika koji nam je većini postao svakodnevica i nužno znanje.

 

via GIPHY

5.    PRIPREMA ZA ERASMUS

 Prijavi se na ESNbuddy program kako bi se upoznao s ESN volonterima i Erasmusovcima i na taj način pripremio za svoju razmjenu. Možeš upoznati osobe iz države u koju ideš ili samo čuti različita iskustva kakav je cijeli proces i iskustvo. Također, ako još nisi sigurna bi li se upustio na sljedeću prijavu za Erasmus razmjenu, možeš dobiti uvid u sve. 

 A, možda ti i se svidi naša voljena udruga i odlučiš postati volonter? Ovo je savršena prilika da nam ostaneš na umu za sljedeće regrutacije.

 I za kraj, KAKO se možeš prijaviti?

Lokalni i Erasmus studenti prijavljuju se na ovaj program putem aplikacije Papaya. Aplikacija koristi algoritme koji te mogu povezati sa savršenim prijateljem. Kada vas aplikacija spoji, dobiješ mail s kontakt podacima svog novog najboljeg prijatelja.

 PRIJAVI SE OVDJE!