Author: Ana Čoić i Sara Vrban

Tko bi rekao da te odvaja samo nekoliko klikova od življenja mrvicu boljeg života od svjetski poznatih prijatelja. Prvo trebaš saznati tko je to buddy i onda će ti brzo sve postati jasno...

Sve kreće od studenske udruge Erasmus Student Network Zagreb koja i ove godine provodi ESNbuddy sistem kojemu je cilj povezati lokalne i strane studente koji će provesti semestar ili godinu dana u Zagrebu. Lokalni buddy, uskoro možda i ti, je osoba koja pomaže studentima na razmjeni da se u Zagrebu osjećaju kao kod kuće.

Uloga lokalnog ESNbuddya je raznolika. Strani student susreće se s mnogim preprekama u prilagođavanju novoj okolini. Zamisli kako bi se ti osjećao da dođeš u nepoznati grad gdje nikoga ne poznaješ, a u kojem te očekuje budućih 6 mjeseci studiranja? Zbog toga oni traže podršku u obliku buddy sistema gdje im vi možete uskočiti kada je potrebno. 

via GIPHY

Pomaganje s vaše strane može biti od toga da ih dočekate na dan dolaska pa sve do pronalaska puta do smještaja, fakulteta, menze, centra grada ili mjesta za izlaženje. Samo snalaženje u Zagrebu je dio potpore uz neke savjete za vrijeme razmjene, a i prije samog dolaska. Očekuje se određeno ulaganju vlastitoga vremena za dobrobit studenta koji nam dolazi, ali i sam lokalni student (ti?) dobiva pregršt od tog iskustva. Lokalni ESNbuddy je tu da pomogne, ali i da uživa i druži se sa studentima na razmjeni.

Ako se pitaš što možeš dobiti od ESNbuddy programa, odgovore će dobiti odmah. Sve postane logično kada vidiš kako bi bilo bolje i najpoznatijim prijateljima da su bili lokalni buddyji.

 

Učenje jezika

Glumačka karijera Joeyja Tribbiania je posebna sama po sebi, ali je dobila jednu dodatnu dimenziju kada je odlučio učiti francuski za audiciju. Phoebe mu je pokušala pomoći, ali smo sigurni da bi postigao malo bolje rezultate da je imao izvornog govornika uz sebe.  

Stoga se ti prijavi se na ESNbuddy program kako bi naučio strani jezik s izvornim govornicima iz cijelog svijeta. Ako neki jezik učiš već dulje vrijeme pa ga želiš usavršiti ili tek krećeš u avanturu s nekim novi, ovim putem pronaći ćeš dostojnog sugovornika. Naravno, opcija je i usavršavanje samog engleskog jezika koji nam je većini postao svakodnevica i nužno znanje.

via GIPHY

Internacionalnost

Phoebe Buffay nikada nije skrivala svoje razne talente poput sviranja gitare i pjevanja. Većina nas vidjela je kako izgledaju njezini nastupi te se zarazila hitovima kao što je bila pjema „Smelly cat“. Nikada ne bismo umanjivali vrijednosti kvaliteta takvih singlova, ali vjerujemo da bi upoznavanjem osoba iz cijeloga svijeta saznala puno o tuđim kulturama te tako bila inspirirana za neke druge, možda još i uspješnije hitove.

Stoga se ti prijavi na ESNbuddy program kako bi upoznao osobe iz cijelog svijeta te shvatio način funkcioniranja drugih kultura. Znanje i razumijevanje drugih je neusporedivo kada se usvoji od osoba iz raznih država, gradova i krajeva, nego čitajući knjige i gledajući videa.

via GIPHY

Referenca u CV-u

Rijetki još i danas znaju što to Chandler Bing radi. Njegovo zanimanje dovelo je pomutnju nekoliko puta među svim članovima grupe prijatelja, ali bez obzira o kojem se to radnom mjestu radi, za dobivanja jednog potreban je životopis. Lakše bi promijenio ili možda čak i dobio unaprjeđenje da je dodatno djelovao u tom području i onda to zapisao u CV.

Stoga se prijavi na ESNbuddy sistem jer rad i pomoć Erasmusovcima te samo sudjelovanje u programu možeš iskoristiti kao dobru referencu u svom životopisu. Osim zabavnog iskustva, razvijaju se komunikacijske vještine, unaprjeđuju jezici te pokazuje aktivizam i volja osobe koja je svakom poslodavcu plus.

via GIPHY

Odlasci na evente

Rachel Green je rasturala u modnoj industriji te tako često išla na razna događanja povezana s poslom. Ostatak vremena je zajedno s cijelom ekipom provodila u Central Perku, ali da je imala poneki dogovor sa strane bila bi potaknuta za promjenu rutine te sve svoje ikonske kombinacije češće provela kroz ulice New Yorka.  

Stoga se prijavi na buddy program kako bi mogao sudjelovati na raznim eventima koje organizira ESN Zagreb. Kroz cijelu godinu imat ćeš priliku doći na evente s internacionalnom ekipom i to ne prolazeći granice našega glavnoga grada. Zabava je osigurana na svemu, preko kvizova, sportskih događanjima pa sve do partyja.

via GIPHY

Priprema za Erasmus

Spomenom Ross Gellera mnogi dobivaju asocijacije na njegove mnoge mlade s kojima je bio u ne baš uspješnim brakovima. Jedna od njih je i Emily s kojom se oženio u Velikoj Britaniji. Iščekivanje prije samog odlaska preko oceana i osjećaj nakon povratka bio bi lakši da je imao prijatelja koji je doživio isto ili koji je iz te države.

Stoga se prijavi na ESNbuddy program kako bi se upoznao s ESN volonterima i Erasmusovcima kako bi se pripremio za svoju razmjenu. Možeš upoznati osobe iz države u koju ideš ili samo čuti različita iskustva kakav je cijeli proces i iskustvo. Također, ako još nisi sigurna bi li se upustio na sljedeću prijavu za Erasmus razmjenu, možeš dobiti uvid u sve.  

via GIPHY

Druženje

Energična i brza Monica Geller, osim što čisti i slaže svaku površinu ispred sebe, stalno je u pokretu. S toliko energije u sebi dobro bi došlo njoj, a i ostatku grupe, da sve to u sebi podijeli s drugima i jednom mirno zaspe.

Stoga se prijavi na buddy program kako bi se družio i izlazio s Erasmus studentima i stekao prijatelje za cijeli život. Jednostavno za pronaći osobu s kojom bi išao na kavu, planinarenje ili neku drugu aktivnost. Pogotovo za studente koji su e tek vratili s Erasmua pa u društvu novopečenih da ublaže nostalgiju za svojom razmjenom.

via GIPHY

Ako želiš upoznati nove ljude, družiti se s ljudima drugih kultura i običaja, poboljšati znanje engleskog jezika (ili čak naučiti neki novi jezik), upoznati druge s vlastitim običajima i načinom života te se družiti i zabavljati izvan Fakulteta, onda se prijavi na našu buddy aplikaciju Papayu putem svog Facebook accounta te tvoja avantura može početi.

Prijaviti se možete putem sljedećih linkova: 
Android link: https://bit.ly/papayaESNandroid
Weblink: http://bit.ly/papayaESN